Thaimaalaisella ruualla on pitkät perinteet, sillä Thait saapuivat Siamin alueelle jo yli tuhat vuotta sitten. Thaimaalainen keittiö on erittäin monipuolinen ja rikas, mihin vaikuttavat monet eri asiat. Yksi tärkeä vaikutin thaimaalaiseen keittiöön on ollut kuningasvalta. Kuninkaalliset palatsit ovat olleet tunnetusti ympäri maailmaa gastronomisia keskuksia, eikä Thaimaa ole tästä poikkeus. Kuninkaan vaikutus ruokaan voidaan ymmärtää seuraavasti: mitä mahtavampi kuningas, sen useammin hän on halunnut uusia ja erilaisia makuja, sillä perinteisesti kuninkaalle ei ole ollut soveliasta syödä samoja ruokalajeja jokaisella aterialla. Thaimaassa riisi tosin tekee tähän poikkeuksen. Thaimaalaisella kuninkaallisella keittiöllä on oma asemansa Thaimaassa ja sillä on perinteisesti viitattu ruokaan jota nautitaan kuninkaallisessa palatsissa. Se on tullut hyvin kuuluisaksi Rattankosin ajasta alkaen. Thaimaa on lisäksi tunnettu myös gastrodiplomatiastaan ja Thaimaan hallinto on jo pitkään pyrkinyt tekemään omaa keittiötään tunnetuksi muualla.

Thaikeittiö perustuu raaka-aineiden tuoreuteen

Thaimaan kuninkaallinen keittiö ei eroa kovinkaan merkittävästi tavallisen kansan syömästä ruuasta, joskin se keskittyy erityisesti raaka-aineiden tuoreuteen ja kauden saatavuuteen. Kuninkaallinen ruoka valmistetaan Thaimaassa aina erittäin suurella tarkkuudella ja pehmeydellä. Perinteisesti esimerkiksi luut ja ruodot ovat kaikki tarkkaan poistettu ja kasvikset pilkottu siten, että ne on helppo panna suuhun. Toinen tärkeä asia on ruuan asettelu ja koristelu. Ruuan ei pidä pelkästään maistua herkulliselta vaan myös näyttää siltä.

Helsingissä sijaitsee monia ensiluokkaisia Thaimaalaisia ravintoloita, joissa on panostettu suuresti ruuan esillepanoon. Mestarillisesti kaiverretut hedelmät ja vihannekset tekevät ruokailusta elämyksen, jolla voi helposti yllättää ystävän tai rakastetun. Korkealuokkaisessa thaimaalaisessa ravintolassa asiakkaalla on mahdollista päästä tutustumaan thaimaalaiseen kulttuuriin pintaa syvemmältä.

Monessa helsinkiläisessä thaimaalaisessa ravintolassa on mahdollista valita ruokalistalta kuninkaallisia herkkuja, kuten ranchuan- tai matsaman curryn, nam phrik long rue’n tai vaikkapa mausteisia hedelmäsalaatteja tai kaiverrettuja vihanneksia. Vaativan asiakkaan kannattaa aina kysyä myös etukäteen raaka-aineiden tuoreuden perään, sillä tiettyjen ruokalajien kohdalla tuoreus ei välttämättä ole aina taattu. Esimerkiksi erilaisia mereneläviä voi olla hyvin vaikeaa saada tuoreena Suomesta, jolloin ne saattavat olla pakasteita. Toisaalta monia tuoreita yrttejä saadaan jo viljeltynä Suomessa.