Thaimaalainen ruoka on löytänyt viimeisten parinkymmenen vuoden aikana tiensä monien suomalaisten sydämiin. Tämä on pitkälti matkustelun ansioita, sillä onhan Thaimaa yksi suomalaisten suosikkimatkakohteista. Thaimaalainen ruoka on myös erittäin terveellistä, sillä monilla thaiherkuilla on positiivinen vaikutus terveyteen. Monet thaimaalaisessa keittiössä käytetyt raaka-aineet auttavat vastustuskyvyn ylläpitämisessä ja mahdollisesti sairauksien ehkäisemisessä. Thaimaalainen ruoka kuuluukin maailman terveellisimpiin keittiöihin.

Terveellisyyden salaisuus

Kurkumaa käytetään monessa thairuuassa ja sen on sanottu ehkäisevän tulehduksia. Se on myös hyvin voimakas antioksidantti, joka voi suojata kehoasi erilaisilta myrkyiltä ja vapailta radikaaleilta. Kurkuma parantaa myös verenkiertoa ja suojaa sitä kautta sydäntä. Kurkuma antaa myös kauniin oranssin värin moniin perinteisiin thaimaalaisiin herkkuihin.

Galanga on inkiväärin sukulainen, joka auttaa mahavaivoihin ja edistää ruuansulatusta. Sitä on käytetty rohtona ja lääkkeenä iät ja ajat, ja usein se raastetaan ja sekoitetaan limetin- tai sitruunan mehuun. Parhaissa thaimaalaisissa ravintoloissa käytetään usein tuoretta galangajuurta, joskin siitä tehdään myös jauhetta, joka on helppokäyttöisempi. Galangan maku muistuttaa inkivääriä, mutta se on maultaan silti hieman aromaattisempi.

Sitruunaruoho on yrtti, jota lisätään miltei jokaiseen thairuokaan, ja sillä on myös lääkinnällisiä ominaisuuksia, joita on hyödynnetty etenkin kiinalaisessa lääketieteessä. Sitruunaruoho auttaa flunssassa ja kuumeessa ja lieventää päänsäryn oireita. Sen sanotaan myös tasapainottavan vatsan toimintaa.

Korianterista on tullut Suomessa erittäin suosittu mauste ja sitä käytetään runsaasti myös thairuuassa. Korianteria käytetään sekä tuoreena että siementen muodossa. Se antaa loistavan maun moniin ruokiin, mutta sitä on käytetty lääkkeenä myös Kreikassa, Roomassa, Kiinassa ja Intiassa. Sen sanotaan auttavan ruuansulatuksessa auttaen muun muassa kaasuvaivoissa. Se lisää ruokahalua, jonka lisäksi korianterissa on antibakteerisia ainesosia.

Thaimaalaisessa keittiössä käytetään paljon myös chilejä, joiden on sanottu auttavan sydämen terveydessä ja korkean verenpaineen hoidossa. Chileistä terveellisin on tunnetusti cayenne-pippuri, mutta käytännössä jokaisessa chililajikkeessa on terveellisiä ainesosia. Monessa thaimaalaisessa ruuassa käytetään pohjana myös kookosmaitoa, jonka on sanottu alentavan kolesterolia ja kohentavan immuunijärjestelmää. Kookosmaito on myös herkullisen makuista ja se antaa ihanan kermaisen maun moniin perinteisiin ruokalajeihin.