Thaimaalainen keittiö on yksi monipuolisimmista gastronomisen maailman keittiöistä ja sen perinteet ovat satoja vuosia vanhoja. Perinteinen thaimaalainen keittiö jakaantuu periaatteessa neljään eri kategoriaan, jotka ovat tom eli keitetyt ruuat, yam eli mausteiset salaatit, tam eli survotut ruuat ja gaeng eli erillaiset curryt. Erilaiset uppopaistetut, höyrytetyt ja paistetut ruuat ovat myös suosittuja Thaimaassa, mutta ne ovat periaatteessa kotoisin kiinalaisesta keittiöstä.

Thaimaalainen keittiö on erittäin monipuolinen ja alueellinen. Thaimaalaisen keittiön kenties kuuluisin klassikko on Tom yam Kung eli sitruunaruoholla ja galangalilla höystetty katkarapuja sisältävä keitto, jonka lisäksi Pohjois-Thaimaassa, Etelä-Thaimaassa, Koillis-Thaimaassa ja Keski-Thaimaassa on kaikissa oma rikas ruokaperinteensä.

Thaimaalaisen keittiön perusta on tietenkin thairiisi, jota usein höystetään niin currylla, kasviksilla, äyriäisillä kuin kalalla. Kanaa syödään Thaimaassa nykyään paljon, mutta perinteisesti lihaa ei ole nautittu runsaasti. Myös erilaiset hyönteiset ovat thaimaalaisten suosiossa. Thaimaalaiseen keittiöön kuuluvat vahvat maut, joista erityisen yleisiä ovat limetin mehu, sitruunaruoho ja tuore korianteri. Koska Thaimaan ilmasto on jokseenkin kuuma, käytetään thaimaalaisessa ruuassa paljon myös erilaisia tulisia mausteita, kuten chilejä, jotka ovat kuumassa ilmanalassa perinteinen tapa säilyttää ruoka syömäkelpoisena.

Perinteisesti Thaimaassa ruokaillaan lattialla levitetyillä matoilla yhteisistä astioista, joista ruokaa tarjoillaan jokaista ruokalajia omalle lautaselle. Tämä perinne ei kuitenkaan ole voimassa kaupungeissa, joissa ravintoloissa ja katukeittiöissä ruoka nautitaan luonnollisesti pöydän ääressä.

Thaimaalaisen keittiön viisi perusmakua ovat suolainen, polttava, katkera, makea ja hapanimelä. Ruokaa terästetään usein erilaisilla maustekastikkeilla, kuten kalakastikkeella ja chilikastikkeella. Tämän lisäksi myös äyriäisistä tehdään erilaisia kastikkeita. Vaikka soijakastike on alun perin Kiinasta, on siitäkin tullut suosittu kastike thaimaalaisessa keittiössä. Ruoka syödään usein lusikalla ja haarukalla, eivätkä thait käytä puikkoja juuri kuin vain nuudeleita syödessä.

Hedelmät nautitaan aina tuoreina

Tuoreet hedelmät ovat iso osa thaimaalaisten ruokaympyrästä, ja niitä on perinteisesti tarjottu jälkiruokana. Thaimaassa kasvaa runsaasti etenkin mangoja, papaijaa, ananasta, rambutaneja, litsejä ja monia muita herkullisia hedelmiä. Hedelmiä nautitaan usein myös erilaisten mausteisten dippien tai kastikkeiden kera, jotka on valmistettu sokerista, suolasta ja chileistä. Erilaiset hedelmäsalaatit ovat suosittuja, jonka lisäksi hedelmien mehuja, kuten tamariinin tai jakkipuun hedelmien, käytetään usein monissa perinteisissä ruuissa.