Aasialaista ruokaa on maailmalla perinteisesti toimitettu kotiin tai asiakas on hakenut ravintolasta ateriansa itse ja kuljettanut kotiin. Monet herkkusuut saattavat karsastaa noutoruokaa, sillä sitä on usein pidetty heikkolaatuisena. Tämä käsitys on peräisin todennäköisesti populäärikulttuurista ja Hollywood-elokuvista, joissa aasialainen ruoka esitetään halpana ja helppona ratkaisuna kiireisessä arjessa. Myös Suomesta löytyy thaimaalaisia ravintoloita, jotka toimivat sillä periaatteella, että ne pyrkivät myymään nopeasti valmistettua ruokaa, joko asiakkaan noutona tai myymällä sitä eteenpäin. Tällaisten paikkojen ansaintalogiikka perustuu toki siihen, että annoksia pyritään myymään pienellä katteella mahdollisimman paljon eteenpäin, jolloin ruuan laatu ei tietenkään voi olla fine dining -ravintoloiden tasoista.

Toisaalta halvemmalla noutoruualla on myös oma asiakaskuntansa Suomessa. Suomalaiset syövät nykyään yhä enemmän ulkona, mutta samalla väestön ostovoima ja tulotaso eivät ole kasvaneet samassa suhteessa tähän haluun. Tämän johdosta halpojen ravintoloiden ja ravitsemusliikkeiden suosio on kasvanut. Toisin sanottu suomalaiset haluavat syödä useammin ulkona, mutta halvemmalla.

Laadukasta ja hyvää thaimaalaista on löydettävissä ympäri Suomea

Maine heikkolaatuisesta noutoruuasta ei ole kuitenkaan aivan täysin totta. Suomessa on lukuisia thaimaalaisia ravintoloita, jotka pitävät huolta raaka-aineiden tuoreudesta ja korkealaatuisuudesta. Asiakkaan kannattaa noutoruokaa tilattaessa varmistaa, että ruoka on myös terveellisesti valmistettu. Heikkotasoisissa ravintoloissa saatetaan nimittäin käyttää paljon erilaisia aromivahventeita tai kastikkeita, jotka sisältävät suuret määrät sokeria tai suolaa. Autenttinen thaimaalainen keittiö ei kuitenkaan käytä juurikaan lisäaineita, jolloin asiakas voi olla varma, että ruoka on myös terveellistä.

Tämän lisäksi suurimmissa kaupungeissa toimii lukuisia fine dining -tyyppisiä korkealuokkaisia thaimaalaisia ravintoloita, jotka toimittavat ruokaa kotiin erilaisten lähettipalveluiden kautta. Tällaisten ravintoloiden ruoka on aina koulutettujen kokkien valmistamaa ja nämä ruuat ovat kaikkein lähimpänä niitä samoja makukokemuksia, joita on mahdollista kokea myös Thaimaassa. Hienommat ravintolat pystyvät tarjoamaan asiakkailleen myös ruokalajeja, joita pienemmissä paikoissa ei välttämättä löydy. Näin asiakas pääsee paljon lähemmäksi aitoja ruokaelämyksiä.

Erilaisia thaimaalaisia take away -paikkoja on kohtalaisen runsaasti ympäri Suomea. Uusia paikkoja kannattaa aina myös kokeilla, mutta myös asiakkaiden arvosteluja on hyvä lukea, jolloin ravintolan tarjonnasta saa paremman kuvan.