Mausteet ovat ruuanlaiton sielu

Maailman keittiöissä mausteita on käytetty iät ja ajat, sillä tuovathan ne tunnetusti ruokaan juuri sen ominaisen maun. Euroopassa mausteita on totuttu käyttämään jokseenkin maltillisesti, mutta monessa maailman suurissa keittiöissä käytetään runsaasti erilaisia mausteita. Näistä tunnetuin on varmasti intialainen keittiö, joka ilman mausteita ei olisi intialainen keittiö. Myös thaimaalaisessa keittiössä mausteiden käyttö on runsasta ja tuo rikkautta moniin eri suussa sulaviin ruokalajeihin.

Monet suomalaiset saattavat vierastaa mausteiden käyttöä, sillä vahvat maut saattavat tuntua liialta. Toisaalta Suomessa on perinteisesti arvostettu raaka-aineiden luonnollista makua. Tämän takia thaimaalainen ruoka sopii niin loistavasti suomalaisille, sillä thaimaalaiset kokit pyrkivät mausteiden käytöllä lähinnä tuomaan raaka-aineen luonnollista makua esille, eikä peittämään sitä.

Monet mausteet ovat perinteisesti myös lääkkeitä, jotka ovat auttaneet moniin vaivoihin. Tämä tekee mausteisesta ruuasta terveellistä monella tapaan. Mausteiden lääkinnällisistä ominaisuuksista johtuen mausteiden käytössä kannattaa olla kuitenkin hieman maltillinen. Monien <ruuansulatus saattaa nimittäin olla herkkä monille mausteille. Monissa lämpimän vyöhykkeen maissa käytetään erityisen paljon chilejä ja pippureja, ja niitä on käytetty perinteisesti ruuan säilömisessä, sillä chilit ehkäisevät ruuan pilaantumista. Tämän takia kylmissä ilman oloissa ei chilejä ole luonnollisesti juurikaan käytetty.

Mausteiden ja etenkin chilin käytössä kannattaa olla erityisen varovainen, mikäli niihin ei ole tottunut. Liian suuri määrä chiliä polttaa tunnetusti suuta ja saattaa aiheuttaa hallitsematonta hikoilua ja huonoa oloa. Samalla tottumattomalla chilipippurit saattavat aiheuttaa vatsakipuja ja polttelua, joka voi olla hyvin epämiellyttävä kokemus ruokailijalle. Vatsaa ja makuaistia voi myös totuttaa pikkuhiljaa vahvemmille chileille. Mausteiseen ruokaan jää usein ”koukkuun”, jolloin suu kaipaa helposti vahvempia ja vahvempia makuja.

Thaimaalaisessa ruuassa mausteiden käyttö on runsasta ja chilien lisäksi käytetään paljon myös korianteria, sitruunaruohoa, inkivääriä ja valkosipulia. Thaimaassa käytetään myös monia luonnon yrttejä, joskin niiden käyttö on kaupungeissa hieman vähäisempää kuin maaseudulla. Mausteet tuovat rikkautta ruoanlaittoon, sillä niiden avulla pystytään kasvattamaan erilaisten makujen määrää keittiössä. Mausteiden käyttö perustuu niiden yhdistelyyn, jonka avulla voidaan saada esiin mitä erilaisimpia makuja. Olipa kyse happamasta, katkerasta, hapanimelästä tai makeasta voi mausteiden yhdistelmillä rikastaa ruokalajeja mielettömästi.