Suomalaisessa ruokakulttuurissa mausteilla on aina ollut rooli ja erityisesti aiemmin erilaisilla luonnon villeillä yrteillä on ollut oma sijansa. Mausteita on kuitenkin perinteisesti käytetty niukasti, mikä johtuu siitä, että suomalainen on aina arvostanut yksinkertaisia ja puhtaita makuja. Toisaalta pohjoisessa kasvaa laiskanlaisesti erilaisia maustekasveja, jonka takia ne ovat olleet kalliita ja vain harvojen saatavilla.

Suomalaiset ovat alkaneet käyttää enemmän mausteita

Nykyään Suomessa on tietenkin mahdollista ostaa minkälaisia mausteita tahansa, sillä Suomessa asuvan ulkomaalaisväestön ja globalisaation ansioista maassamme on mahdollista päästä tutustumaan hyvin erilaisiin ruokakulttuureihin. Erityisesti thaimaalainen keittiö on suomalaisten suosiossa, joka varmasti johtuu lisääntyneestä matkailusta, jonka lisäksi Suomessa asuvat thaimaalaiset pitävät paljon erilaisia ravintoloita.

Ehkäpä juuri tällaisten ravintoloiden ansioista suomalaisten kiinnostus mausteista ruokaa kohtaan on kasvanut. Monet ihmiset nauttivat mausteisesta ruuasta perinteisten suomalaisten ruokien vastapainoksi, minkä lisäksi monet ruokahifistelijät ovat kiinnostuneet mausteista yleisesti, sillä monien mausteiden katsotaan olevan terveellisiä.

Suomessa järjestetään myös erilaisia chilikilpailuita, kuten chilin syönnin MM-kilpailut. Löytyypä Suomesta myös Suomen chiliyhdistys Ry. Tämä osoittaa, että suomessa on valtavasti kiinnostusta mausteista ruokaa kohtaan. Joidenkin ihmisten kohdalla hullaantuminen erilaisiin mausteisiin ja chileihin on mennyt niin pitkälle, että heitä varten on kehitetty jopa erilaisia chili-aiheisia kolikkopelejä. Mikäli mausteiden ystävä on kiinnostunut rahapeleistä, voi näihin peleihin tutustua esimerkiksi www.riverbelle.net/fi tapaisella nettikasinolla.

Thaimaassa paljon käytetyistä mausteista erityisen hyvin Suomessa on lyönyt läpi erilaiset pippurit ja chilit. Ne tuovat pikantin lisän ruokaan kuin ruokaan, ja monet ihmiset ovat suorastaan hullaantuneet chileihin. Eikä ihme! Erilaisia chililajikkeita on maailmassa valtava määrä, ja niiden kasvattaminen on erittäin helppoa. Monet viljelevät chilejä ikkunalaudalla tai kasvihuoneessa, jolloin tätä polttavaa maustetta on aina saatavilla. Nykyään myös kaupasta saa Suomessa kasvatettua chiliä.

Myös erilaiset chilikastikkeet ja maustekastikkeet ovat Suomessa erittäin suosittuja. Thaimaalaista Srirachaa löytyy nykyään jo hyvin monesta lounasravintolasta, mikä kertoo thaimaalaisten makujen suosiosta Suomessa. Ohjeita erilaisiin resepteihin löytyy eri aikakauslehdistä pilvin pimein, jonka lisäksi mausteisen ruuan ystävä voi etsiä niitä myös internetistä. Kannattaa myös kokeilla mausteiden lisäämistä perinteisiin suomalaisiin ruokiin. Inkivääri tai tuore korianteri antaa loistavan maun esimerkiksi siskonmakkarakeittoon.